domingo, 16 de marzo de 2014

Manual de comunicació associativa en temps 2.0



Per què serveix un blog? Per sentir-te culpable per tenir-lo abandonat :(

Ha estat veure que Jorge Martínez, referent de la Publicitat Social des que va inventar las “Pastillas contra el dolor ajeno”, parlava d’I+D per al tercer sector i pensar….ummmm, per què redimonis no hem penjat el nostre manual al blog?

L’equip de Torre Jussana, el Centre de suport a les associacions de l’Ajuntament de Barcelona, ens va proposar a Jordi de Miguel i a servidora actualitzar el seu Útil Pràctic sobre Comunicació i tan inconscients com som, vam dir que sí. Després de revisar el que hi havia disponible vam veure clares tres  coses: que no hi havia massa oferta, que no s’abordava la comunicació de manera integral, i que no es feia des d’una lógica pròpia. Els diferents manuals abordaven el màrqueting, la relació amb el voluntariat, la relació amb els mitjans o les TIC, per separat  i, en la majoria dels casos, assumien acríticament els objectius i les estratègies comunicatives de l’empresa privada, sense visió ni llenguatge associatiu.

Amb el propòsit d’intentar superar alguna d'aquestes mancances va néixer “Càmera, llums, interacció, Manual de comunicación associativa en temps 2.0”  i estem molt contents: el vam presentar el novembre passat #compassaeltempsmarededéusenyor i l’acollida ha estat molt bona. 

“No es tracta de reproduir mecànicament i acríticament els recursos de què se serveix la comunicació dominant. Des que es proposa una altra comunicació que generi un diàleg democràtic i dinamitzi el compromís social, la nostra comunicació educativa necessita transformar aquests instruments, reformular-los críticament, descobrir-ne de nous: crear un altre coneixement al servei d’una altra eficàcia”. Mario Kaplún, 1998, Una pedagogía de la comunicación

Amb Kaplún com a referent i molts anys de debats al darrere, la nostra idea inicial va ser continuar aquest treball col·lectiu obrint algun canal de comunicació que ens permetés rebre comentaris, propostes, idees per ampliar-lo o corregir-lo…però en el seu moment no va ser possible. Ara, aquí, tots els comentaris seràn benvinguts. 

Mucha gente del resto del Estado español ha hecho el esfuerzo de leerlo en catalán: gracias, ¿a que es una lengua preciosa? Y mucha otra nos pregunta si no lo traduciremos al castellano. Nosotros no podemos embarcarnos en eso ahora, pero si alguien se anima… ¡tendrá todo nuestro apoyo!

Ah! Les il·lustracions tan xules del comunicador i la comunicadora de l'amic Joan Luzzatti.

No hay comentarios: