martes, 2 de junio de 2009

Sexe, ardits, premis i càstigs

Aquest és el títol d’un dels posts del blog oficial del programa Perdidos en la tribu de Cuatro. La cadena de televisió afirma que l’objectiu del reality show és mostrar “el xoc cultural que les famílies espanyoles senten quan entren en contacte amb altres cultures i modes de vida”, concretament amb les tribus himba, a Namibia; mentanwaia, a Indonesia; i bushman, al desert del Kalahari. El títol del post ens mostra la baixesa moral dels continguts (i objectius?) del reality; els concursants són castigats o premiats econòmicament; i els espectadors poden concursar mitjançant sms.

Cuatro ens volia fer creure que es tractava d’un estudi antropològic a l’estil del què Mercedes Milà va intentar vendre amb la primera emissió de Gran Hermano? Potser sí, però sobretot la cadena privada ha d’assegurar-se l’audiència: espectacle, notorietat, novetat i un bon reclam. El reclam és la guapíssima i polifacètica Núria Roca parlant-nos de “tribus primitives” i de famílies que han “d’afrontar-se als seus prejudicis i superar les seves pors”. Amb aquesta mateixa subtilesa ho anunciava el periòdic El país abans d'iniciar-se l'emissió del programa.

La productora Eyeworks- Cuatro Cabezas ha fet el seu treball: reduir despeses en temps de crisi, firmar contractes, pactar guions, muntar platons, exagerar les vestimentes i ficar efectes especials que recorden la seva web corporativa. Això és el que denuncien CEAR- Habitáfrica i el Ministeri d’Assumptes Exteriors. La ONG, que treballa a Namíbia amb la tribu himba des de 2006, també afirma que aquestes famílies han hagut de deixar les seves cases durant un mes –els nens no han anat a l’escola–, abandonant les seves collites i cobrant uns sous molt baixos –el conveni 169 de l’Organització del Treball (OIT), ratificat per l'Estat Espanyol, impedeix contractar a indígenes sense el seu consentiment informat.

De la última emissió del programa ressaltem els efectes especials i els valors que ens mostra: rols de gènere exagerats, costums alimentaris i de caça “salvatges”, injustes relacions amb els animals, superioritat dels forts sobre els dèbils, i la complexitat de les relacions entre els membres de les famílies espanyoles. Tal i com critiquen Survival International i l’Institut català d’Antropologia, Cuatro no ens han explicat res sobre la realitat social, política, econòmica i cultural actual d’aquestes tribus; o sobre els seus problemes per sobreviure a causa de l’explotació Occidental i la complicitat dels governs dels seus països.

Tampoc ens expliquen què passarà quan els focus s’apaguin i el plató desaparegui, què faran les comunitats amb aquests diners occidentals, o si es crearan dependències com les dels protagonistes de Slumdog Millionare. Total, són “primitius”, “exòtics” i “allunyats”; d’aquí tres mesos Cuatro ens sorprendrà amb un nou reality més
guay i entretingut.

No hay comentarios: